Tuesday, 29 March 2011

terbang pulang ke sarang buat sementara

syoknya.. dalam berapa jam ja lagi dah nk balek dah.
aku balek bersebab. klaw dak tak dapat balek la. 
sbb final pn dah nk dekat dah.
so baek balek abis time abis semua kan.
4 bln taram dok kedah puas puas. 
syookk ooo.
tp takpala. naseb da peluang nie balek. 
adoii tak sabaq.
skang nie aku tgh keras pala.
bertungkus lumus siapkan kerja kerja. 
pergghh rajinnyaaa. anak sapa nie??



Sunday, 27 March 2011

HAMPIR TIBA

hari yang dok tunggu2 selama nie makin dekat dah
makin tak keruan aku jadinya,
naek gila dah rasa.
ohh ~ sangat la tak sabaq. 
walaupun pada date yg sama aku kena antaq keja.
OMG ~
takot. hehehe
gila gila gila gila


Saturday, 26 March 2011

3idiots



mungkin aku dah terlambat sbb baru tgk movie nie,
kali nie baru aku berkesempatan tgk movie nie,
so baru skang nie aku nk share dengan semua semua yang masih lagi tak tgk movie nie,
seriusly, cerita nie amatlah seronok,
n boleh katakan semua org nk tgk cerita nie,
dan semua orang kan cakap pasai cerita nie, 
so??
pada sapa2 yang tak tgk lagi movie nie,
tgk la. serius tak rugi taw. best sangat.
klaw dah tgk tu mmg tak leh stop jadi cm aku even tgk dah kul 4pg lebih,
mata dah ngntuk sangat tp sbb nk tgk gak apa ending sedaq2 smpai sbuh baru abis coz cerita nie almost 3hrs,
MEMANG SYOKKK  taw..
sumpah tak tipu. cerita HINDUSTAN. hehehe

4 days more . can't wait

tak sabaq nk tnggu hari keramat.
mmg tak sabaq. 
tak leh nk tipu diri.
hari hari pkiaq benda yang sama.
dah naek gila dah rasa.
cukup time pangkah hari.
harap masa berlalu dengan cepat 



Wednesday, 23 March 2011

YOU GOT TO GO by NAJWA MAHIADDIN



please check dis video.
hope u guy will enjoy with dis song!
totally awesome.
her voice, story of dis video clip perghhh thumbs up!
yg penting atalia yg comei pn ada kat sini ye. 
yeahhh rawkkkss  

Monday, 21 March 2011

60's degree photoshoot

assalammualaikum,
hye hye selamat semua.

weekend baru-baru nie, 
aku jadi talent member aku utk asgmnt photography dia,
so dia minta aku jadi 60's women utk task kali nie,
so i have no idea actually,
tak taw nk pakai baju apa semua, so discuss pakai ja apa yang ada kan kan. tak yah nk terok2. 
pastu terpikir la nk cari prop utk theme kali nie.
teringat kat syafiq classmate aku yang mmg minat old skul punya barang,
then aku call dengan dia deal suma baek punya,
dia bawa mai keta datsun dia, then dengan vespa kuning dia,
so datsun dia aku yang drive, dia bawa vespa dia.
memandangkan aku ja leh bawa. so dia bg aku bawa.
hehe. mmg best bawa datsun dia. semua org seperti melihat kami ja kat jalan
sbb gurl bawa keta cmtu. dah la kaler kuning mak ngah. hehe
tp syokkkk serius.. cm nk suruh ayah beli satu kat aku.
so nie la sikit sebanyak picca pada hari demikian. hehe






disebalik takbir photoshoot. :)




datsun kuning syokk :)


syafiq n aqila .





Sunday, 20 March 2011

orang utara hebat !

assalammualaikum, 
hye hye selamat selamat,
mai aku nk share kat ampa antara bakat-bakat orang utara yang terpendam,
depa nie mmg berbakat. setiap apa yang depa smpaikan semua ada msg depa sendiri,
sangatlah comey bagi aku,
bukan nk bangga2 sbb aku mmg org utara tp aku bangga dengan kebolehan depa,
tak yah sembang byk mai kita terjah~ 


ha, tgk dak g?? sempoii kan??
msg2 yang dia smpaikan kat last2 scene tu mmg betoi ka??
mmg bguih la MATLUTHFI nie.
jom kita calit sikit maw dak?? hehe

nie satu lg vdeo dia.
mmg menarik. 
tlg la tgh smpai abis. haha.
mnta maaf la klaw bukan org utara. mungkin tak paham
tp takpa. p kat google translate. translate kat situ. comfirm paham. haha
(pelawoook pelawoook pelaawokk )


bukan semua benda cantik tu subjektif
YANG NIE MMG KENA TGK LA SGT.
tp minta maaf, suma aku upload nie cuma sekadar berkongsi
tadak kena mengena antara hidup dan mati pn. haha

PERANGAI KAMI MMG MACAM NIE.

mai cek nak cerita pasai "perangai kami mmg macam nie"
nak taw apadia? 
perangai spadia?
mmg macam nie tu apadia?? haha
al kisahnya bila tiba hari keramat dalam seminggu. iaitu hari ISNIN dan KHAMIS.
macam2 akan di doakan. 
sbb pa dok mohon doa macam2 nie??
sbb dok berharap kelas tadak. kelas batal. presenTENSION pn batal gak.
ha macam tu la lbh kurang. macam2 kan manusia nie. haha
psycho lebih sbb keja tak siap latu. tak prepare nk jmpa lecturer,
nnt cmfirm kena brain wash. so utk mengelak cmtu macam2 luahan kat FB la kita boleh dengar,
salah satunya aku mengaku dari aku sendiri. sbb aku nebes. aku takot. ketaq2. sampai sakit perot aku rasa.
so aku pn doa cmtu la. haha. mai nk tnjuk apadia aku tulis. n agak2 berkesan dakk??

ha, tudia aku tulis apa? dasyat dak?? haha mmg dasyat ka. apa punya student la cmnie. hehehe
buka apa. nie sbb nebes kot ampa taw dak. keja aku siap tapiii tak confeident sgt hehehe. tp ampa taw dak. mmg tadak pon presenTENSION aritu. mula2 mmg jadi. dah 2 3 org dah masuk tp sbb lec tak puas ati so xtend next week. Alhamdullilah. lega2. lega tu bukan utk selama-lamanya. tak leh lari gak sbb minggu nie ada lg. haha padan muka kan kan. nk lari sgt. hehehe. 

pastu dok berapa hari lepas , buka fb tup tup ada org tagged nama aku dalam komen dia. nk taw dak dia komen apa?? ha sat nk tunjuk kat ampa. 

ha. tudia dia pn harap yang sama cm aku gak. tp tak tahan dia tagged nama aku tu. sbb konon2 post aku aritu kena ong. kahkahkah. bora ohh bora. ang taw dak aku pn suka kalaw ang kali kena ong sbb aku pn tak sedia. ang ckp la benda apa aku sedia?? balek kampung ja aku sedia. ang ingt apa ka??? hat tu aku ckup maw. hahahaha. teruknya aku kan kan. alaaaa. aku bkn apa2 pn. bora tu tiap2 minggu balek seremban. lagi aku jeles, haissshh 

Saturday, 19 March 2011

sahabatku yang tabah. sahabatku dunia akhirat

ya Allah, tabahnya hati sahabatku ini, kebaikan dia di tindas-tindas, kenapa manusia sekeliling dia tak penah fikirkan tentang sahabatku ini, dia anak yang taat, kawan yg baek, pekerja yang tekun, kenapa masih ada manusia yg sanggup ambil kesempatan atas kebaikan sahabatku ini, aku sedih kenangkan nasib sahabatku ini, sunnguh mulia hati dia, tak penahh membantah, sedangkan semua benda yang sahabatku buat bukan untuk dirinya sendiri pn, apa kehendak orang semua sahabatku turuti, tak pernah membantah walau sekali, walau penat macam mana dia ttp kan buat tunaikan permintaan orang. tak penah merungut penat macam mana pn. kalaw dia ada simpanan lebih tak penah bekira sesen pn dengan sapa2. aku kenai sahabatku ini, tapii kenapa manusia sekeliling dia ambil kesempatan ngn diri dia. dia manusia juga, ada hati dengan perasaan, ada kehendak n kemahuan dia sendiri, lama dia kumpul semua benda, macam2 kaedah dia buat untuk masa depan dia. tp sampai sekarang dia tadak apa2, orang2 sekeliling dia juga hidup mewah, senang lenang, dia?? masih menumpang harta benda orang, sedihnya kenang diri sahabatku ini, kenapa sampai macam nie kejam n tak penah terpikirkah setiap pengorbanan sahabatku ini?? tak sedaq ka?? dah lama dia berdiam diri, dah lama dia mengalah dengan semua permainan dan janji2 manis org sekeliling dia, sedaq tak orang2 sekeliling, hampa bg harapan kat dia, hampa letak macam2 kat dia, sedaq tak dia seolah2 macam orang yang d permainkan? kejamnya manusia. zalimnya manusia. smpai tergamak ambil kesempatan pada hamba Allah yang kerdil tu?? pulangkan la kembali hak sahabatku ini, kasihani la nasib beliau. dia manusia biasa, sama seperti diri anda, fahamilah perasaan diri dia. sama seperti anda. ada kehendak n kemahuannya sendiri. usaha titik peluh dia selama nie, hak dia selama nie. kenapa masih ada yang berdiam diri seolah2 tak sedaq dengan permainan diri sendiri. kembalikan la hak orang lain, jangan mainkan perasaan orang, jangan mudah2 nak ambil kesempatan terhadap org yang baik terhadap kita.. renungkan lah sejenak.. kasihani manusia yang tak bersalah itu

10days left

sayang,
tunggu ye. 10 hari lagi acu balek ye.
rindunya acu kat adik, rndu nk bau tiak masam adik,
rindu nk syg adik,
rindu nk pelok2 adik,
rindu macam2 tentang adik,
acu balek nnt acu bawa adk jalan jalan ye syg,
adik tido ngn acu taw tiap2 malam.
rindunyaaa kat kat buyaaat acu sorg nie,
bsaq nnt jadi anak yg baek ye syg,
adik comei sgt bila senyum. 

Thursday, 17 March 2011

DI SAAT MEREKA SUDAH BERTUKAR STATUS

nisa my xschoolmate time skolah teknik jalan stadium, nisa sangat cantik jadi raja sehari 

kami sempat interframe bersama pengantin perempuan sementara nk tnggu pengantin lelaki

my best friend, fasha n her husband . sama cantik sama padan. hee. yg sebelah tu sama cmtu dak?? hehe

aku n fariza jadi pengapit si fasha. sampai arini kami tak kawen lg. hehe

my lesbie time UiTM merbok, east sudah menjadi tunang org n bakal bertukaq status menjadi isteri bulan 6 nie. eiii syokkknyaaa. :)

with fasha again. dia sangatlah cantik pada hari bahagia mereka 


east n anak-anak buahnya. comeyy comeeyy belaka .


my bestie time sekolah teknik jalan stadium
hidayu n husband
skang dah kat sabah ikot suaminya di sana. miss u ayu :)


berjumpa kembali 3 sahabat baek waktu majlis perkahwinan abg ema
ummi,east n ema
luv all of u

my lesbie erma hanim 

kami bersama kakak east n abe jimmy yang bakal naek pelamin tak lama lg. hehe

sibuk kami mengalahkan wedding planner ok? hee

hari bahagia abg apis n kak lynn

fasha again. akad nikah


hari fasha akad nikah. masa untuk whore cam kawan kawan.

fasha seorang ja dah tukaq status. yang laen suma masih kosong lg k. hehe

comey :)


sweet memories

my sweet friend , juherda harun
sewaktu majlis bertunang



keja kami p kenduri kawan kawan . 



tapi yang pasti aku menunggu kawan aku yg sorg nie macam mana pn. weeiii~ jgn lupa aku noh. aku nk dok sebelah ang time ang kawen nanti. hehehe.
my gojes lesbie ~fariza abdullah

ALL OUT punya cerita

Assalammuaalaikum
hye hye

Hari ini adalah hari yang amat memenatkan. memang betoi2 penat la. macam besa. mcm besa hari rabu malam aku akan ALL OUT utk class PRODUCT hari esoknya. sbb gerun sikit class tu dgn lecturer aku tu. hehehe. kalau semester2 sebelum tu aku relax ja. lecturer baek so naek pala. nahhh ! AMEK~ sem nie dapat lecturer nie. yg sorang la straight yg sorg lagi tu baek. tp bukan takot sebenarnya. RESPECT sbg seorang student. hahaha. sebelum2 nie all out smpai lewat malam around 5am cmtu dah leh tido. tp semalam aku terpaksa all out smpai tak tido langsung. tp kalaw tak tido langsung seharian tu bukan la benda baru utk aku. sejak aku masuk UiTM nie n amek course IDE nie.

mengimabau kembali cerita lama zaman aku DIPLOMA dulu ...

 TAK TIDO utk beberapa hari adalah benda biasa sangat. sampai satu tahap. aku TAKTIDO 2hari cmtu, TAK MAKAN, TAK MANDI pada masa yg sama sbb nk siapkan semua keja utlk PRA ASESS time tu aku part3 diploma kat merbok. then?? nk taw apa jadi kat aku bila aku dah tak tido. tak makan n tak mandi?? haha. NAEK AMBULANS KENA MASUK WAD KECEMASAN sbb aku pengsan pada hari ke3nya n mengalami semput or masalah tak leh nafas. hahaha. sedaq2 dah dalam wad. kena masuk ayaq, kena cucuk, kena macam2. time tu dah lewat dah. aku dah pesan dah kat kengkawan aku tlg jgn CALL family aku sbb tak maw bg depa risau. tp time tu ZARA, EMA, AIN call jugak angah aku kat kampung. then, dalam kul bapa pagi dah lewat dah. pakat bergegas mai tgk aku satu keta. sedaq2 terjaga mak dok baca ayat apa tak taw kat telinga. time tu depa tak leh masuk semua dalam wad tu. kena giliaq2. bila aku sedaqq. aku pn teriak nak balek.. tak maw dok wad. TERIAK la mak mai. jadi manja dann2 la.. depa pn prosah2, minta keluaq gak. last2 boleh keluaq. then mak ayah aku suruh aku balek umah. rest kat umah sbb nnt nk kena p check up kat hospital hari-hari.. dalam perjalan balek umah.. taw dak apa jadi???

mak :: kakak2 n abg2 yang laen pn sambung belajaq jugak. tapi depa semua reti gak tido, makan, mandi. rehat tu penting nie dak. kalaw nk buat keja smpai tak ingat apa. cmna nie???

ayah :: kita nie manusia, bukannya robot..kita kena la rehat sama. nie dah jadi cmnie cmna nk buat keja??

angah :: adik nie, angah pn belajaq jugak. adik kena la rehat sama. mana boleh cmnie.adik buat kami ssh hati saja..

dann..... sampai la aku tak sedaq depa kata apa. yg aku taw aku tido lepas tu smpai rumah. PENAT kot sbb kena cucuk la, masuk ayaq smpai tak taw byk mana. hehe. sampai harini benda tu jadi kenangan kat aku. kalaw sembang ngn kawan2 , msti depa kan bahan aku BUDAK PENGSAN SBB STRESS, hahaha. sengal ubi. itula life hidup aku . tak heran la kalaw dulu time skolah AKU GEMOK skang nie aku tnggai cmnie. hehe.

tapi sekarang nie aku baru ja bagun dari lena yang panjang sbb semalam penat tak tido langsung n sekarang nie aku berasalah sangat lapaqq sbb tak makan apa2. n kawan2 aku semua balek kampung sob sob sob.. sedih.. nak balek jugak :(

Tuesday, 15 March 2011

DOWN !

12.13am
16/3/2011

assalammualaikum,

arini aku rasa serabut sangat. semua benda aku buat tak jadi. aku cuba cool. tapi kenyataan aku tak boleh. apa nk jadi dengan aku pn aku tak taw. aku betoi2 serabut sekarang nie. keja aku byk lagi tak siap. mmg byk sgt2. mmg aku amat serabut sekarang nie. aku sendiri tak paham. apa yang aku fikir pn aku tak taw. semua benda tak kena. dari fikir macam2 arini aku tido ja smpai petang. bila aku bangun aku ingt aku kan semangat balek. tp masih lg tak. aku betoi2 tak paham kenapa??? apa nk jadi dengan aku nie?? mana pegi semangat aku yang dlu. masa aku diploma dlu??? tlg la. pulang la kemabali. aku amat perlukannya kembali. sekarang nie aku rasa aku dah hilang motivasi diri. aku tanak mengalah tp aku rasa semua benda aku buat sekarang nie aku sendiri tak paham ?? aku kat landasan yg betol ka?? ka aku masih lg dok berangan. arrghhh. enough!! kadang aku rasa letih sgt .. tapi mustahil. aku tak kan give up. aku kena teruskan. dah tak lama lg. tapi.. aku betol2 tak larat. kadang2 dah rasa bosan dah. macam2 masalah skrng nie. arrrghhhh benci sgt. napa kena jadi cmnie skang nie?? TENSION sgt. benci. benci.

ya Allah tolonglah hambamu nie. tunjukkanlah jalan2 kebenaran jalan2 yang engkau redhai.

Monday, 14 March 2011

BERGEMBIRALAH WAHAI WANITA BY USTAZ KAZIM ELIAS

Assalammualaikum,
hye hye.


Hari nie ummi nak share dengan ampa satu video dari ustaz Kazim Elias. seriusly, video nie sangat COOL. boleh katakan tiap kali on laptop mst kan play video nie. usataz nie menceritakan spekulasi2 masyarakat terhadap perempuan sekarang nie yang mmg2 terjadi. apa2 pun cara penyampaian ustaz nie mmg best sgt, comfirm dia akan buat anda semua SENYUM sorg2 depan laptop kepada viewers lelaki jangan la terasa. bukan nk perli apa2 kan, jangan la terasa or touching ye. ummi just nk share dengan semua viewers. hehe  let's check out this video !

Sunday, 13 March 2011

MELEPASKAN RINDU

Assalammualaikum ..
hye hye..

entry arini apadia? rindu lg kan? rindu.. rindu.. rindu.. hahaha. biaq p. dah suka nk buat cmna. hehehe. syok , dari semalam dapat webbie dgn anak aku yg gemok tu. hehe. lama tak jumpa dia. rindu ya rabbi kat dia. dapat webbie semalam dgn tghari tadi seronok sgt. leh tgk dia senyum, dia gelak, di cakap bahasa german, syoknyaaa. klaw da kat sana. dapat bau masam dia. dapat cium pp dia yg macam jueh pau tu. hehe. acu rindua adik sgt2. nnt acu balik ye syg. acu bawa adik jalan2 taw. p main wauuu. hehehe. :)
actually semalam aku dok skyping ngn budak2 nie dah almost 3am. adik aqib baru bagun. then kakak call aku ::

kakak :: acu, wat pa?? adik aqib bagun nie. jom la webcam
aku :: ha. ok2. sat2 acu nk on9. 5min. (dgn perasaan syokk cm org perak hahaha)
kakak :: ok kak tunggu.

finally, dapat gak aku tgk muka si comei nie... hehe. syokkk gila. :)

si kecik nie kepelikan bila dengar org panggil nama dia keluaq dari laptop. hahaha

si bulat yang sangat comei n disayangi oleh semua org

ya Allah sukanya acu tgk adik senyum cmnie. arrghhh

hehehe. nie time jat datang umah nk amek baby kat sekolah. sempat gak webcam berdua mereka nie. hehe
si kecik keletihan :)

ini la ragam anak kecik aku kat kampung. dia la yang dok panggil aku balek sana sangat2. dapat gak lepas rindu kat dia. hehehe. dapat tgk dari jauh pn jadi la. nie baru anak org. tak taw la kalaw anak sendiri cmna. moroyan aku di buatnya klaw jauh2. hehe


Friday, 11 March 2011

THUMBS UP TO KRU PRODUCTION ~ MERONG MAHAWANGSA TERBAEK :)

evaluation of MALAY FILM INDUSTRY..
cerita nie boleh di banggakan bagi aku. mmg puas hati dan berbaloi. so kepada org2 malaysia yg di kelompok2 tak suka tgk film dr industry sendiri. rasa tak yah p pn tak pa kot. nnt klaw p takot tukaq fikiran plk. bangga sbb  anak MALAYSIA boleh direct cerita cmnie. hehe. btw, takpa. p tgk. amek peluang nie nk taw cmna kan. hehe. 

Tuesday, 8 March 2011

SURAT DARI ANAK MAK YG DAH TAK NAKAL....

Surat Dari Anak Mak Yang Dah Tak Nakal...


Mak.....
Terlalu bosan rasa duduk membilang hari......
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih....

Mak tau tak.....
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa......
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni.....

mak macam dah sedia.....
Seminggu sebelum tu.....
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak........
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam .........
kengkadang siaran indonesia ..
mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan.. .

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi....
ada kat dalam gulung tikar.....

masa tu mak perasan takk...??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....
mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.... ..
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... .
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju... ...
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..

Mak.....
amponkan kami semua...
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....

Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak,
kiter kata nak beli kereta.....
Mak asyik tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawab pula...
kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....

Lepas tu bila kereta kiter sampai....
mak buat kenduri kesyukuran.. ....
Dan kiter masih ingat lagi...
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor.....
Punya la kiter takut...
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak.....
Bila balik sahaja kampong....
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....

Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan ..
ampon kan kiter....
Mak......
Jam 4.30 pa gi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital....
nurse tengah balut mak dengan kain putih.....
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak......
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann. . .kannn

Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. ...sekosong hati ini......
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya.. .....
terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak......
Kiter masih ingat lagi...
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ....
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak....?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya...."
Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni..
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
kiter rindu kat mak..!
Takpa la.....
nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya..!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .
Semua anak2 mak mengelilingi mak...
menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....
masa tu kiter sentuh dahi mak....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...
kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar....
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak....

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik....
badan akak terasa panas...
makk...
anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu....
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. .
Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak....
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. .....
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
kiter cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
nak cakap dengan mak....
anak mak yang ni dah tak betul kan ..?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong....
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata...." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....

Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat...
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni.....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma....
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu.....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan .....
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
pastu kawan kiter bgtau...
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...
kiter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu....
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk unibesiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang...
sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian terima kasih,
Yang Benar Anak mak yang dah tak nakal..